Informatie over de huisvesting van statushouders
Hieronder vindt u meer informatie over de doorstroomlocatie en statushouders.
Wat is een statushouder?
Een statushouder is een voormalig asielzoeker die een vergunning heeft gekregen om in Nederland te mogen blijven. Zij hebben een legitieme reden om niet terug te gaan naar het land waar zij geboren zijn. Een statushouder blijft in een asielzoekerscentrum, totdat er een woning beschikbaar is. De gemeente is verplicht woonruimte te verzorgen. Wanneer een statushouder een woning in de gemeente heeft, start de inburgering. Daar leren statushouders over de normen en waarden in Nederland, krijgen zij les in Nederlandse taal en starten zij met werken.
Wat is een doorstroomlocatie?
Een doorstroomlocatie is een plek waar statushouders tijdelijk verblijven. Het gaat om personen die we als gemeenten moeten huisvesten, maar waarvoor op dit moment nog geen passende woning beschikbaar is. Het gaat dus om een soort tussenvoorziening. Deze statushouders hebben dus al een verblijfsvergunning en zijn in afwachting van een woning. Op deze locatie begeleiden we hen naar hun permanente huisvesting.
Waarom een doorstroomlocatie?
Wanneer statushouders een verblijfsvergunning krijgen, worden zij ‘gekoppeld’ aan een gemeente in Nederland. We krijgen ieder half jaar van de rijksoverheid een taakstelling voor het huisvesten van een bepaald aantal statushouders in onze gemeente. Wij hebben daarbij de wettelijke plicht om te zorgen voor huisvesting van deze nieuwe inwoners. Omdat er op dit moment onvoldoende woningen beschikbaar zijn, lopen we achter op onze taakstelling om statushouders te huisvesten. Met deze doorstroomlocatie kunnen we de aan onze gemeente gekoppelde mensen alvast in onze gemeente een tijdelijk onderkomen bieden. Door hier tijdelijk statushouders te huisvesten, dragen we bij aan een betere doorloop van (schaarse) plekken in de asielcentra in Nederland.
Voor wie is de doorstroomlocatie?
De doorstroomlocatie is bedoeld voor statushouders die gekoppeld zijn aan onze gemeente. Zij hebben de asielprocedure succesvol doorlopen en beschikken over een (tijdelijke) verblijfsvergunning. Zij staan op een wachtlijst om in onze gemeente te gaan wonen.
Waarom op landgoed Jonker?
De asielcrisis drukt op de gemeente. Op deze locatie kunnen we in korte tijd woonunits (chalets) plaatsen waarin we de statushouders kunnen huisvesten. Hiervoor huren we voor een periode van drie jaar het terrein aan de Provincialeweg 133A in Doezum (bekend als landgoed Jonker). We plaatsen hier ongeveer 25 woonunits. Hier kunnen we op basis van de laatste landelijke richtlijnen voor huisvesting voor statushouders maximaal 100 personen tijdelijk onderbrengen. Per statushouder kan dit voor maximaal een jaar.
Zijn de statushouders die naar de doorstroomlocatie komen al in Nederland?
Ja, zij zitten nu in een asielzoekerscentrum in Nederland. Uitzondering zijn de nareizigers. Zij komen mogelijk rechtstreeks uit het land van herkomst.
Hoe lang zijn deze statushouders al in Nederland?
Dat is wisselend. Van enkele maanden tot twee jaren.
Wie realiseert de doorstroomlocatie?
De gemeente heeft dit initiatief genomen. Dit doen we in afstemming met de rijksoverheid en de provincie Groningen. De verantwoordelijk voor het opvangen en huisvesten van statushouders is een gemeentelijke taak. We werken hierbij al vele jaren samen met woningcorporatie Wold & Waard, Vluchtelingenwerk en Sociaal Werk De Schans.
Hoelang blijft de doorstroomlocatie open?
De gemeente wil de locatie voor maximaal drie jaar openhouden.
Wat gebeurt er na die periode en is het daarbij mogelijk dat de locatie dan een andere opvangfunctie krijgt?
Dat is nog niet bekend.
Hoe ziet de huisvesting eruit?
Op het terrein komen ongeveer 25 woonunits voor 3 tot 4-personen met slaapkamers, keuken, wc, douche en zithoek.
Hoelang blijven de statushouders wonen op de doorstroomlocatie?
Een statushouder mag op dit moment maximaal 1 jaar blijven wonen op een doorstroomlocatie. Daarna moet er een woning geregeld zijn. Mogelijk wordt deze termijn door het Ministerie verlengd naar maximaal twee jaar.
Wie zijn de statushouders? Waar komen ze vandaan?
Dat weten we nog niet. De mensen die naar de doorstroomlocatie komen, wijst het COA (Centraal Opvang Asielzoekers) aan onze gemeente toe. Wij hebben geen zeggenschap over wie er naar onze gemeente komt. In algemene zin komen de meeste statushouders in Nederland uit Syrië. Daarnaast wonen er in Nederland statushouders uit landen als Eritrea, Afghanistan, Iran, Turkije, Jemen, Somalië en Irak. De gezinssamenstelling van statushouders die toegewezen worden aan gemeenten is lastig te voorspellen. Er komen geen (uitgeprocedeerde) asielzoekers.
Wat gaan de statushouders overdag doen?
De statushouders doen vanaf dag één mee via (vrijwilligers)werk, onderwijs, taal en inburgering.
Wordt er ook iets gedaan aan de veiligheid in de omgeving?
We kijken ook naar (verkeers)veiligheid van de locatie, de statushouders en omgeving. Waar nodig treffen we maatregelen om de omgeving veilig(er) te maken.
Past een doorstroomlocatie wel binnen het Omgevingsplan (bestemmingsplan)?
Het plaatsen van chalets voor bewoning voor een langere periode past niet binnen het omgevingsplan. Hiervoor is een aanpassing nodig van het omgevingsplan. Bij deze aanpassing kunt u ook inspraak geven. U kunt dan ook uw vragen stellen en reageren op het plan. Na de vaststelling van het aangepaste plan kunt u nog bezwaar maken.
Welke bijdrage kan ik of mijn vereniging leveren om statushouders te helpen?
U kunt hiervoor een mail sturen naar huisvestingstatushouders@westerkwartier.nl of u direct melden bij Vluchtelingenwerk als vrijwilliger: Word vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland.
Op welke wijze communiceert de gemeente met inwoners?
De direct aanwonenden en een brede kring omwonenden in Doezum en Grootegast hebben een brief van ons gekregen. Daarin hebben we ze ook uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst. Hier kunnen zij informatie krijgen over de doorstroomlocatie en hun vragen stellen. Daarnaast gaan we waar nodig in gesprek met inwoners van Doezum en Grootegast.
Op deze site plaatsen we (actuele) informatie over de doorstroomlocatie. Daarnaast gebruiken we onze gemeentepagina om inwoners op de hoogte te stellen.
Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via 14 0594. U kunt ook een mail sturen naar huisvestingstatushouders@westerkwartier.nl.
Wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker, economische vluchteling of statushouder?
Vluchtelingen
Volgens het VN-Vluchtelingenverdrag uit 1951 is een vluchteling iemand die in zijn thuisland gegronde vrees heeft voor vervolging. Redenen voor vervolging kunnen zijn: afkomst, godsdienst, nationaliteit, politieke overtuiging of seksuele voorkeur. Vluchtelingen kunnen asiel krijgen wanneer ze risico lopen op marteling of een onmenselijke of vernederende straf. Ook wanneer de situatie in een land bijzonder onveilig is, bijvoorbeeld wanneer er een oorlog is, kan een persoon asiel krijgen. In Nederland beslist de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) tijdens de asielprocedure over de asielaanvraag en of de asielzoeker erkend wordt als vluchteling.
Asielzoekers
Asielzoekers zijn personen die hun eigen land verlaten hebben en bescherming zoeken in een ander land. Wanneer ze asiel aanvragen doen ze een beroep op het VN-Vluchtelingenverdrag en willen ze erkend worden als vluchteling. Ze moeten zich voor een asielaanvraag melden in het aanmeldcentrum in Ter Apel of op Schiphol om de asielprocedure te starten. Zolang ze nog niet erkend zijn als vluchteling, worden ze asielzoeker genoemd en hebben ze minder rechten.
Economische vluchtelingen
Economische vluchtelingen zijn mensen die niet zijn gevlucht om politieke redenen, maar om een betere levensstandaard te vinden. De term heeft vaak een afkeurende lading. Migranten die uit een veilig land komen en om economische redenen hierheen zijn gereisd, kunnen geen beroep doen op het VN-Vluchtelingenverdrag en krijgen geen asiel. Dit betekent dat zij in Nederland geen vergunning krijgen, maar terug moeten naar het land waar zij zijn geboren.
Statushouders
Een statushouder is een voormalig asielzoeker die een vergunning heeft gekregen om in Nederland te mogen blijven. Zij hebben een legitieme reden om niet terug te gaan naar het land waar zij geboren zijn. Een statushouder blijft in een asielzoekerscentrum, totdat er een woning beschikbaar is. De gemeente is verplicht woonruimte te verzorgen. Wanneer een statushouder een woning in de gemeente heeft, start de inburgering. Daar leren statushouders over de normen en waarden in Nederland, krijgen zij les in Nederlandse taal en starten zij met werken.