Belang van participatie in de omgevingswet
Participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet
Participatie is een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet
Participatie is het betrekken van belanghebbenden bij het proces van besluiten over een project of plan. Belanghebbenden kunnen inwoners zijn en vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
Heeft u voor uw idee of plan een vergunning nodig?
Dan vragen we u als initiatiefnemer of u de omgeving bij de plannen heeft betrokken. Ook hoe u dit heeft gedaan en wat u met de inbreng heeft gedaan. Iedereen kan initiatiefnemer zijn: een inwoner, ondernemer, organisatie en ook een overheid.
Vraagt u een vergunning aan voor een reguliere of binnenplanse omgevingsactiviteit?
Dan is het nodig dat u daarbij vermeldt of u wel of niet aan participatie heeft gedaan. Heeft u dit wel gedaan? Dan geeft u aan hoe u de partijen heeft betrokken en wat het resultaat daarvan is. Hoe u dat doet en in welke vorm, dat is vrij. Heeft u niet aan participatie gedaan? Dan horen we dat ook graag van u. We nemen de aanvraag dan nog steeds in behandeling.
Vraagt u een vergunning aan voor een buitenplanse omgevingsactiviteit?
Dan is hier een uitzondering op. De gemeenteraad heeft een lijst van buitenplanse omgevingsplanactiviteiten vastgesteld waarbij participatie verplicht is. Heeft u een plan dat valt onder deze lijst? Dan bent u als initiatiefnemer verplicht aan participatie te doen. De vorm van de participatie blijft hier ook vrij. U mag zelf weten hoe u het proces van participatie aanpakt.
Voor welke gevallen is participatie verplicht bij buitenplanse omgevingsplanactiviteit?
Kijkt u hiervoor op lokale regelingeving overheid (Artikel 1).
Wat is een binnenplanse en buitenplanse omgevingsplanactiviteit?
Een binnenplanse omgevingsplanactiviteit (OPA) is een activiteit waarvoor het omgevingsplan bepaalt dat daarvoor een vergunning nodig is.
Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA) is een activiteit die in strijd is met het omgevingsplan.
U kunt hulp krijgen bij het proces van participatie
We kunnen u in alle fasen van het vergunningsproces adviseren. Ook over hoe u de participatie kunt inrichten. U doet er goed aan op tijd contact met ons op te nemen. Vooral als u een (ruimtelijk) plan heeft dat invloed heeft op de omgeving.
Handleiding voor het proces van participatie
Hierin leest u hoe u stap voor stap de omgeving kunt informeren over en betrekken bij uw plan. De handleiding vindt u op de pagina Participatieverslag
De mate van participatie hangt sterk af van de grootte, de invloed en gevoeligheid van uw plan. En ook van wat de gevolgen van uw plan zijn voor de omwonenden en omgeving.