Waterschade bij hevige neerslag

Wat kunt u doen wanneer waterschade dreigt, of u is overkomen?

Waterschade, wie bel ik?

  • Bij direct gevaar of spoed bel je 112.
  • Geen acuut gevaar, maar wel brandweer nodig? Bijvoorbeeld losliggende putdeksels op de weg. Bel dan 0900-0904.
  • Geen acuut gevaar en speelt het in de openbare ruimte? Bijvoorbeeld verstopte riolering in de straat. Meld het bij je gemeente.
  • Geen acuut gevaar, maar wel schade aan je woning of bedrijf? Zoals een verstopte riolering in huis. Onderneem zelf actie.
hoe werkt het?

Hevige neerslag kan veroorzaken aan uw eigendommen. Deze schade kunt u meestal niet op de gemeente verhalen.

De gemeente voert hemelwater af via een riool. Soms valt in een paar uur net zoveel regen als normaal in één maand. Dat is uitzonderlijk. De gemeente hoeft niet te zorgen dat de afvoer zo’n hoeveelheid water aankan. Daarom kunt u schade door uitzonderlijke regenval meestal niet op de gemeente verhalen.

Het waterschap is verantwoordelijk voor de afvoer van het oppervlaktewater via sloten, waterlopen, gemalen en boezemwater. Ook voor het waterschap geldt dat het meestal niet aansprakelijk is voor de schade door uitzonderlijke regenval.

Wat moet ik doen?

Schade claimen op uw opstalverzekering

Waterschade kunt u meestal claimen op uw opstalverzekering. Ook schade aan schuttingen en hekken kunnen daarop gedekt zijn. Soms geldt dat ook voor tuinplanten en tuininrichting.

Claimen op uw opstalverzekering kan voordelig zijn

Een opstalverzekering kan de nieuwwaarde vergoeden. Als de gemeente aansprakelijk is wordt alleen de werkelijk geleden schade vergoed ( de waarde van wat stuk gegaan is ). De opstalverzekering vergoedt vaak de nieuwwaarde. De opstalverzekering is eenvoudiger en sneller, omdat de verzekeraar niet eerst de aansprakelijkheid onderzoekt.

Dat geldt ook voor de inboedelverzekering

Claimen op de inboedelverzekering kan sneller dan de gemeente aansprakelijk stellen. Ook kan de inboedelverzekering een hogere schadevergoeding uitkeren.

Schade aan uw huurwoning moet u melden bij de eigenaar

U bent niet de eigenaar van de woning. U hebt daarom geen schade. De eigenaar heeft wel schade, dus die kan schadevergoeding vragen.

Gemeente aansprakelijk stellen

Wilt u de gemeente aansprakelijk stellen dan kunt u dat online doen.