Vliegenoverlast

In het verleden ontving de gemeente Westerkwartier veel klachten over vliegenoverlast in de omgeving van Industrieterrein Diepswal in Leek.

Aanpak overlast vliegen Diepswal / Sintmaheerd Leek / Tolbert

In het verleden ontving de gemeente Westerkwartier veel klachten over vliegenoverlast in de omgeving van Industrieterrein Diepswal in Leek.

Onderzoek

Een externe partij zocht naar oorzaken op het industrieterrein. Daarbij zijn aanbevelingen gedaan bij 3 bedrijven. De bedrijven namen deze aanbevelingen over.  Om te beoordelen of daarmee de overlast zou verminderen zijn in opdracht van de gemeente, op meerdere plaatsen in de omgeving van industrieterrein Diepswal, de wijk Sintmaheerd en langs de Tolbertervaart lokzakken geplaatst.

Conclusie

Uit het onderzoek bleek dat de vliegenoverlast geen relatie heeft met de industrie naast de Tolbertervaart. Op deze locaties waren de hoeveelheden aangetroffen vliegen niet afwijkend van de rest, ook niet na het verdwijnen van één van de bedrijven en afschalen van de opslag op het industrieterrein.

Oorzaak van de overlast

Er is geen specifieke oorzaak gevonden. Over de gehele linie genomen zijn de vangsten gelijk op een enkele locatie na. Aan de Tolbertervaart, en ook in de wijk Sintmaheerd, is geen stijging of daling zichtbaar in de aantal gevangen vliegen. Dit geeft aan dat op die locatie geen bron aan te wijzen is. Het is wel aannemelijk dat de aanwezigheid van de vliegen te maken kan hebben met de aanwezigheid van landbouw/grasland. Deze landerijen liggen lager dan de wijk. Dit zorgt waarschijnlijk dat de vochtigheid hoger is dan in omliggend gebied waardoor daar meer kamervliegen voorkomen.
 
Om de overlast zo veel mogelijk te beperken plaatst de gemeente Westerkwartier jaarlijks lokzakken in de omgeving langs de Tolbertervaart.  Die legen, vervangen en monitoren we periodiek.

    Wat kunt u zelf doen?

    Heb jij thuis veel last van vliegen? Hieronder staan enkele tips & tricks van professionele ongediertebestrijders om vliegenoverlast te voorkomen en te bestrijden.

    • Geur is één van de belangrijkste redenen waar vliegen op af komen. Sluit voedsel daarom goed af. Vooral vleeswaren, hier leggen vliegen graag eitjes in. Wanneer het eten afgesloten is, kunnen ze het eten niet ruiken en kunnen ze er dus ook niet bij.
    • Bij warm weer kunnen vliegen zich snel in afvalcontainers voortplanten in rottend (vlees-)afval. Van daaruit verspreiden ze zich verder. Zorg er dus voor dat je de afvalcontainers op tijd laat legen en maak afvalbakken regelmatig schoon. Zet containers waar mogelijk ook niet te dicht bij de woning.
    • Een schone woning is voor vliegen minder interessant. Regelmatig afwassen en poetsen werkt dus preventief, maar helaas slechts in bepaalde mate. Vliegen houden nu eenmaal ook van warmte en licht en zijn dus niet volledig te voorkomen.
    • De meeste vliegen komen binnen via openstaande of openslaande ramen en deuren. Het merendeel van de vliegen hou je dan ook buiten door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Fijnmazige gaashorren van goede kwaliteit werken het beste. Vergeet ook niet naden en kieren in muren en kozijnen te dichten met pur, kit of kneedbaar hout. Ventilatiekanalen kun je bedekken met fijnmazige ventilatieroosters.
    • Verstopte afvoeren en leidingen moet je zo snel mogelijk (laten) verhelpen. Daarmee voorkom je dat vliegen daar op afkomen om eitjes te leggen.
    • Heb je een composthoop in je tuin? Dek deze dan goed af.
    • Op uitwerpsels van dieren komen veel vliegen af. Ruim dus altijd de uitwerpselen van je huisdier(en) op zodra deze zijn/haar behoefte heeft gedaan.
    • Vliegen houden niet van kou, tocht en wind. Een airco of ventilator kan dus uitkomst bieden. Tegenwoordig zijn er ook speciale vliegenverjagers voor op tafel (een soort kleine ventilator met linten).