Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Hier vind u antwoorden op veelvoorkomende vragen over de woonplannen. 

Waar konden wij informatie vinden over de online enquête?

De informatie en communicatie over de online enquête liepen via onze gebruikelijke kanalen zoals de gemeentepagina, onze website, social media en via dorpsbelangen.

De resultaten van de enquête zijn niet representatief. Waarom zijn ze toch gebruikt?

De enquête is niet bedoeld om te gebruiken voor de statistiek. Deze enquête was een aanvulling op de informatie, die we al hadden. De enquête geeft een eerste indruk van wat inwoners vinden van het dorp en de mogelijkheden voor woningbouw.

Waarom was de eerste dorpsbijeenkomst over het woonplan (de eerste 10 dorpen) maar voor een paar inwoners?

Bij de eerste dorpsbijeenkomst van de eerste tien dorpen waren de inwoners uitgenodigd, die de enquête hadden ingevuld. Met als doel om de resultaten van de enquête te bespreken met de inwoners en hier dieper op in te gaan. Inmiddels hebben we deze aanpak gewijzigd en nodigen we iedereen uit om mee te denken over de locaties.

Hoe kunnen we reageren op het concept woonplan?

In de periode van vier weken na de presentatie van het concept woonplan kunt u een e-mail sturen naar woonplannenperdorp@westerkwartier.nl

Een andere locatie is geschikter voor woningbouw, kunnen jullie dat in het woonplan opnemen?

Alle alternatieve locaties die in de reactietermijn naar woonplannenperdorp@westerkwartier.nl zijn gemaild, beoordelen we. Als deze geschikt zijn, nemen we deze op in het woonplan.

Waarom wordt er niet in andere dorpen gebouwd?

Voor alle 41 dorpen is het de wens een woonplan te maken en woningbouw mogelijk te maken. Dat lukt helaas niet allemaal tegelijk. Op onze website kunt u zien in welke dorpen al woningbouw plaatsvindt.

De grond vlakbij mijn huis is aangewezen als geschikte woonlocatie. Mijn huis wordt hierdoor misschien minder waard. Hoe kan ik de financiële schade vergoed krijgen?

Het kan inderdaad zijn dat uw huis minder waard wordt. In het verleden werd gesproken over een (tegemoetkoming in) planschade. Onder de nieuwe Omgevingswet, die geldt per 1 januari 2024, noemen we dit nadeelcompensatie. Een aanvraag om nadeelcompensatie kan als er een concreet planologisch besluit is genomen (een omgevingsplan of een omgevingsvergunning). In het voortraject is dat niet mogelijk.

Niet alle schade kan worden vergoed. Eén van de voorwaarden voor vergoeding is, dat de schade hoger moet zijn dan het zogenoemde ‘normaal maatschappelijk risico’. Schade door veranderingen die normaal te verwachten zijn, komt niet voor vergoeding in aanmerking. Er is dus een eigen risico (voor schade door plannen van de overheid geldt sinds de invoering van de Omgevingswet een vast eigen risico van 4% van de waarde van de woning). Meer informatie over nadeelcompensatie en het aanvragen ervan, vindt u op de website van de gemeente.

Ik wil een woning bouwen op een perceel, dat niet is opgenomen in het woonplan. Mag dat?

U kunt uw verzoek voorleggen aan de gemeente. Het woonplan is geen juridisch plan en dus ook geen formeel toetsingskader. Het woonplan is vooral gericht op het zoeken van plekken voor meerdere woningen tegelijk. Het betekent dus niet dat andere plekken niet geschikt zijn. Die afweging maken we per verzoek.

Mijn grond is opgenomen in het woonplan. Hoe gaat het nu verder?

De groene plekken zijn als eerste aan bod om verder te onderzoeken of ze echt geschikt zijn. Het kan zijn dat wij dat als gemeente zelf gaan ontwikkelen. Het kan ook zijn dat een projectontwikkelaar of particulier een plan gaat ontwikkelen. Daarvoor is het  nodig de gronden aan te kopen. Dan wordt een ontwerp gemaakt voor het plan. Dit bespreken we met verschillende instanties en met omwonenden. Ook vinden onderzoeken plaats (bijvoorbeeld ecologie, archeologie, bodem). Als het ontwerp helemaal klaar is, volgt nog een planologische procedure en het afgeven van vergunningen. Dan volgt het bouwrijp maken van de grond en daarna kan het bouwen beginnen.

De gele plekken in het woonplan verwachten we pas op een latere termijn op te pakken. De rode plekken zien wij voorlopig niet als geschikt.

Wordt er voorkeursrecht gevestigd op de gronden in ons dorp?

Alleen in het gebied Tolbertervaart in Tolbert en Oostergast - Oost in Zuidhorn is voorkeursrecht gevestigd. Er zijn geen plannen om ergens anders voorkeursrecht te vestigen. 

Gaat de gemeente alle gronden aankopen?

Nee, de gemeente kan niet alle gronden aankopen. Particulieren of projectontwikkelaars kunnen de gronden ook ontwikkelen zonder dat de gemeente de grond in eigendom heeft. 

Als een projectontwikkelaar gronden wil aankopen, krijgen we dan handjeklap en tegen elkaar opbiedende partijen?

Elke ontwikkelende partij moet voldoen aan een aantal voorwaarden voor de ontwikkeling van gronden. Een voorbeeld is dat er ook goedkope huur- en koopwoningen moeten komen. Dit levert weinig op voor de ontwikkelaar. De aankoopprijs van de grond zal daardoor niet extreem hoog kunnen worden.

Ik heb het proces van de woonplannen gemist. Het woonplan is nu definitief. Is er nog een mogelijkheid om te reageren op de plannen?

U kunt niet meer reageren op het definitieve woonplan. U kunt later nog wel betrokken worden bij de planontwikkeling. Zodra een locatie verder wordt onderzocht op mogelijkheden voor woningbouw en er concrete plannen worden gemaakt, komt er een proces waar ook omwonenden bij worden betrokken. Voor het omgevingsplan en de vergunningverlening bestaan wettelijk vastgelegde procedures van inspraak.

Ik wil een initiatief voorleggen aan de gemeente. Hoe gaat dat in zijn werk?

U kunt uw idee voorleggen via het Omgevingsloket. Daar kunt u kiezen voor een conceptaanvraag. Uw idee komt dan automatisch bij ons binnen.

Er dienen zich op dit moment veel nieuwe woningbouwprojecten bij ons aan. Wij kunnen die helaas niet allemaal direct bedienen. We moeten de nieuwe plannen prioriteren en plannen. Dat doen we in ons projectenoverleg. Daarin zullen we uw initiatief zo spoedig bespreken. Als uw project besproken is, laten we u weten wanneer en hoe wij uw project kunnen faciliteren.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Marjolein van Schoonhoven. Je kunt haar bellen via telefoonnummer 14 0594 of een mail sturen naar woonplannenperdorp@westerkwartier.nl