Veel gestelde vragen over sluiting gemeentehuis Leek

Op 26 september sluit gemeentehuis Leek. Dit heeft gevolgen voor onze dienstverlening. Daar krijgen wij veel vragen over. Op deze pagina leest u de antwoorden op deze veel gestelde vragen. 

Wat gebeurt er op het terrein van gemeentehuis Leek?

Op het terrein aan de Tolbersterstraat 66 in Leek komt een nieuwe duurzame woonwijk. Het plan heet Klein Nienoord en bestaat uit 72 woningen. Hiervan komen 33 sociale huurappartementen in de ‘oude ULO’.

Lees meer over de nieuwe woonwijk op de website van Klein Nienoord.

Impressie nieuwe woonwijk Klein Nienoord
Impressie van de nieuwe woonwijk

Blijft het oude voorhuis, ‘Klein Nienoord’, bestaan?

Het kenmerkende gele voorhuis is een gemeentelijk monument en blijft behouden. Na sluiting van gemeentehuis Leek op 26 september 2024 wordt het gebouw leeggehaald en opgeleverd aan projectontwikkelaar Nijhuis Bouw B.V. Het monumentale voorhuis zal een andere bestemming krijgen.

Waarom komt er geen servicepunt in Leek als het gemeentehuis sluit?

Er komen geen servicepunten in de gemeente. Dit komt omdat: 

  • Voor een nieuw paspoort of identiteitsbewijs hoeft u maar een keer in de tien jaar bij het gemeentehuis langs te komen. Het reisdocument kunt u vervolgens gratis thuis laten bezorgen.
  • Veel zaken kunt u regelen via westerkwartier.nl
  • Rijbewijzen kunt u online verlengen via het RDW. U haalt uw nieuwe rijbewijs zonder afspraak, tijdens onze openingstijden af in gemeentehuis Zuidhorn. Als u voor het eerst een rijbewijs aanvraagt moet u wel naar het gemeentehuis komen.
  • Voor afspraken Wmo, Jeugdhulp of Werk en inkomen bespreken de consulenten met u de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een telefonische afspraak, een huisbezoek of een afspraak op locatie. 
  • Via Sociaal Werk De Schans kunt u veel zaken in de buurt regelen. Hier leest u meer over op de website van Sociaal Werk De Schans.

Waar kan ik naar toe voor afspraken Wmo, Jeugdhulp of Werk en inkomen?

De consulenten bespreken met u de mogelijkheden. Bijvoorbeeld een telefonische afspraak, een huisbezoek of een afspraak op een locatie die voor u haalbaar is. 

Op welke andere locaties dan gemeentehuis Zuidhorn kan ik een afspraak maken?

Gemeentehuis Zuidhorn is de enige locatie om een afspraak te maken met inwonerszaken. Wilt u een andere afspraak maken met de gemeente? Bijvoorbeeld voor Wmo, Jeugdhulp of Werk en inkomen, dan spreken we in overleg met u een geschikte locatie af. Locaties om een afspraak te maken zijn onder andere: 

  • Gemeentehuis Marum
  • Gemeentehuis Grootegast
  • Gemeentehuis Zuidhorn
  • Novatec Tolbert (vanaf zomer 2025 Leeksterveld)
  • Dorpshuis, bibliotheek of andere locatie bij u in de buurt

Veel overheidszaken kan ik digitaal regelen. Kan ik hier hulp bij krijgen?

Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) kan u helpen bij het verlengen van bijvoorbeeld een paspoort of rijbewijs. Zij kunnen u ook helpen bij vragen over DigiD of belastingen. Stel uw vraag tijdens de spreekuren van IDO bij een bibliotheek bij u in de buurt: bibliotheek Leek, Grootegast, Marum of Zuidhorn. Meer informatie op de pagina over het Informatiepunt Digitale Overheid.

Voor welke diensten moet ik echt naar gemeentehuis Zuidhorn komen?

Verhuizing, vestiging 

Het doorgeven van een verhuizing kan digitaal. Verhuist u vanuit het buitenland weer naar de gemeente Westerkwartier? Dan moet u wel naar het gemeentehuis komen. 

Burgerlijke Stand 

Het doorgeven van geboorte of overlijden en het voormelden van een huwelijk of geregistreerd partnerschap kan digitaal. De plechtigheid van het huwelijk of geregistreerd partnerschap kan in het gemeentehuis van Zuidhorn of op een locatie naar keuze

Reisdocumenten 

Vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan? Dan moet u naar het gemeentehuis komen. De geldigheidsduur van deze documenten is:

  • Jonger dan 18, vijf jaar geldig
  • 18 jaar of ouder, tien jaar geldig

U kunt ervoor kiezen de documenten gratis thuis te laten bezorgen. Als u hier niet voor kiest, kunt u het reisdocument ophalen in het gemeentehuis van Zuidhorn. Dit kan zonder afspraak, tijdens openingstijden

Rijbewijs 

Heeft u net uw rijbewijs gehaald? Dan vraagt u uw rijbewijs aan op het gemeentehuis in Zuidhorn. 

Heeft u al een rijbewijs? Rijbewijzen kunt u online verlengen via het RDW. U haalt uw nieuwe rijbewijs zonder afspraak, tijdens onze openingstijden af in gemeentehuis Zuidhorn. Een rijbewijs is meestal tien jaar geldig. Dit kan anders zijn als u ouder bent dan 65 jaar of bepaalde categorieën van uw rijbewijs moet verlengen. 

Legalisatie handtekening 

Als u moet bewijzen dat uw handtekening op een document echt van u is, kunt u uw handtekening door de gemeente laten legaliseren. U zet dan uw handtekening in het bijzijn van een ambtenaar. Dit betekent dat de gemeente een bewijs geeft dat de handtekening echt is. Legalisatie van een handtekening kan op afspraak in gemeentehuis Zuidhorn. 

Kan ik iemand machtigen om zaken bij de gemeente te regelen? Bijvoorbeeld het ophalen van een paspoort?

Nee, een reisdocument moet altijd aan de persoon die het aanvraagt worden uitgereikt. Dit geldt ook voor kinderen. 

Alleen in specifieke gevallen kan hier een uitzondering op worden gemaakt. Bijvoorbeeld vanwege ernstige ziekte of invaliditeit. Heeft u hier vragen over? Neem contact op via telefoonnummer 14 0594.

Kan ik ook thuis bezocht worden door een medewerker van de gemeente?

Het is ook mogelijk om een huisbezoek voor de aanvraag van een paspoort of identiteitsbewijs aan te vragen. Dit doen wij in overleg als een inwoner zelf niet in staat is om naar het gemeentehuis te komen. Heeft u hier vragen over? Neem contact op via telefoonnummer 14 0594

Wilt u meer weten? 

Klein Nienoord

Kijk voor meer informatie over de nieuwe woonwijk op de site van Klein Nienoord.

Meer over Klein Nienoord

Contact met de gemeente

Heeft u vragen over de dienstverlening van de gemeente? Neem dan contact met ons op. 

Contact

Impressie nieuwe woonwijk Klein Nienoord