Tijdelijke reclame-uitingen
Wilt u reclame maken voor een evenement, sportactiviteit, culturele activiteit of (landelijke) campagne? Dan moet u hiervoor een vergunning voor tijdelijke reclame-uitingen aanvragen bij de gemeente.
Voor het plaatsen van permanente reclame dient u een omgevingsvergunning aan te vragen via het omgevingsloket.
Reclame-uitingen voor tijdelijke activiteiten kunnen worden toegestaan op of aan een openbare plaats als het gaat om reclame voor evenementen, sportactiviteiten of culturele activiteiten waarbij publiek aanwezig kan zijn.
Wanneer heeft u een vergunning nodig?
Als u tijdelijke reclame wilt maken voor evenementen, sportactiviteiten of culturele activiteiten waarbij publiek aanwezig kan zijn heeft u een vergunning voor tijdelijke reclame-uitingen nodig. Daarnaast heeft u ook een vergunning nodig voor het plaatsen van spandoeken ter ondersteuning van (landelijke) campagnes in de gemeente Westerkwartier.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen bij een driehoeks- of sandwichbord?
U komt in aanmerking voor het verkrijgen van een vergunning voor tijdelijke reclame-uitingen (driehoeks- of sandwichborden) als u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- U maakt reclame voor een evenement of een sport- of culturele activiteit waarbij publiek aanwezig is. De activiteit vindt plaats in de gemeente Westerkwartier of één van de aangrenzende gemeenten.
- U wilt maximaal elf dagen tijdelijke reclame-uitingen plaatsen op de daarvoor aangewezen plekken in de gemeente Westerkwartier. Indien u op de sandwich- of driehoeksborden reclame maakt voor meer dan één evenement, sportactiviteit of culturele activiteit, mits deze activiteiten in dezelfde periode plaatsvinden, mag u maximaal 28 dagen (vier weken) tijdelijke reclame-uitingen plaatsen.
- U wilt minimaal 10 en maximaal 25 driehoeks- of sandwichborden plaatsen voor uw evenement, sportactiviteit of culturele activiteit. Bij een groter aantal aanvragen voor een bepaalde periode, waardoor per aanvraag minder dan 25 locaties kunnen worden toegekend, wordt het aantal locaties per vergunning evenredig verminderd.
- Uw evenement, een sportactiviteit of een culturele activiteit vindt maximaal één keer per kalenderjaar plaats. Voor evenementen of activiteiten die meerdere keren per jaar plaatsvinden, verlenen we maximaal één keer per kalenderjaar een vergunning.
- Voor tijdelijke reclame-uitingen maakt u gebruik van sandwich- of driehoeksborden.
- Uw tijdelijke reclame-uitingen zijn niet groter dan 1 m².
- De sandwich- of driehoeksborden die u plaatst, zijn gemaakt van water- en weersbestendig materiaal.
- Uw tijdelijke reclame-uitingen zijn niet direct of indirect kunstmatig verlicht en ook niet van fluorescerend of reflecterend materiaal voorzien.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen bij spandoeken?
Voorwaarden voor spandoeken bij evenementen, sport- of culturele activiteiten
- Indien het evenement, de sportactiviteit of de culturele activiteit plaatsvindt in een gebouw, mag u aan dat gebouw één spandoek bevestigen met een maximale oppervlakte van 5 m² als reclame voor het evenement, de sportactiviteit of de culturele activiteit.
- Indien het evenement, de sportactiviteit of de culturele activiteit plaatsvindt in de openlucht of in een tijdelijk geplaatste tent, mag u één spandoek van maximaal 5 m² opgehang op het terrein of aan de rand van het terrein waar het evenement, de sportactiviteit of de culturele activiteit plaatsvindt. De exacte locatie wordt in de vergunning aangewezen.
- Het is niet toegestaan tijdelijke constructies te plaatsen om een spandoek op te hangen; het spandoek moet opgehangen worden tussen objecten die al aanwezig zijn.
- De duur dat een spandoek aanwezig mag zijn is gelijk aan de duur die geldt voor driehoeks- en sandwichborden.
Voorwaarden voor spandoeken van (landelijke) campagnes
- Per campagne worden maximaal vijf locaties binnen de gemeente Westerkwartier aangewezen om een spandoek aan op te hangen.
- Per plaats mag u maximaal één spandoek worden ophangen.
- Het spandoek dat u wilt ophangen heeft een maximale oppervlakte van 5 m².
- Het spandoek mag maximaal zeven dagen aanwezig zijn op de aangewezen locatie.
Wat wordt er getoetst als ik een aanvraag doe?
Als u een aanvraag doet voor het plaatsen van tijdelijke reclame-uitingen wordt beoordeeld of u voldoet aan de voorwaarden voor het plaatsen van tijdelijke reclame-uitingen. Een vergunning kan geweigerd worden, of het aantal locaties waar een tijdelijke reclame-uiting kan worden geplaatst kan beperkt worden, als er voor een bepaalde periode meer aanvragen zijn dan beschikbare locaties. Ook kan de aanvraag geweigerd worden als u niet voldoet aan de voorwaarden voor tijdelijke reclame-uitingen.
Waar mag u reclameborden plaatsen in de gemeente Westerkwartier?
De driehoeks- of sandwichborden mogen uitsluitend geplaatst worden rond de lantaarnpalen (met nummer) die in de vergunning worden vermeld. Per lantaarnpaal mag maximaal één sandwich- of driehoeksbord worden geplaatst. In de Nota reclame-uitingen APV Westerkwartier staat een overzicht met lantaarnpalen die als locatie geschikt zijn.
Wat is de behandeltermijn voor een vergunning?
De behandeltermijn voor een vergunning voor tijdelijke reclame-uitingen bedraagt vier weken.
Vergunningaanvragen die u meer dan vier weken voorafgaand aan de start van de betreffende reclameperiode in dient, beoordelen we pas inhoudelijk vanaf vier weken voor de start van de betreffende reclameperiode.
Hoe werkt het?
Welke documenten moet ik aanleveren voor het verkrijgen van een vergunning voor tijdelijke reclame-uitingen?
Naast het digitale aanvraagformulier dient u ook nog een voorbeeld (inclusief afmetingen) van de reclame-uiting in.
Hoe vraagt u een vergunning aan?
Een vergunning voor tijdelijke reclame-uitingen vraagt u aan bij de gemeente. Doe dit in de gemeente waar u reclame wilt gaan maken. U kunt online een aanvraag doen.