Thema IV: Rust, Ruimte en Reuring
Over de toekomst van onze mooie gemeente.
Rust, Ruimte en Reuring
Eigenlijk is Westerkwartier met haar ligging het centrum van Noord-Nederland. Enorme kansen, maar ook uitdagingen. Ruimte en rust die we als plattelandsgemeente bieden, maar ook reuring rondom de A7. Van de Lelylijn wordt al gedroomd. Maar hoe gaan we om met de spanning tussen de rust en ruimte die we koesteren, maar ook de groeiende vraag naar woningen? Hoe ziet Westerkwartier er uit over 20 of 30 jaar? Is Westerkwartier dan straks 1 groot aan elkaar gegroeid dorp of zoals nu 41 unieke kernen? Kortom; rust, ruimte of reuring?
De gemeenteraad van Westerkwartier wil nadenken over deze vragen. En bij dit nadenken zijn onze inwoners van harte welkom. Om hun ervaringen en ideeën te delen en natuurlijk om zelf te leren.
Bij het nadenken over de vragen en het bedenken van antwoorden worden we geholpen door een tweetal sprekers:
- Yves de Boer studeerde fysische en sociale geografie aan de Katholieke Leergangen in Tilburg. Hij werkte 24 jaar als docent aardrijkskunde, economie, informatica en als directeur in het onderwijs. Daarna maakte De Boer de overstap naar het openbaar bestuur. Hij was lid van gedeputeerde staten van Noord-Brabant en twee keer waarnemend burgemeester.
- Floris Alkemade werd in 2015 tot Rijksbouwmeester benoemd. De Rijksbouwmeester is onafhankelijk adviseur van de regering voor architectuur en stedelijke omgeving van het rijksvastgoed. Het afstoten en herontwikkelen van rijksvastgoed zijn belangrijke aandachtsgebieden. Verder bevordert hij de discussie in het vakgebied van architectuur en ruimtelijke inrichting. Alkemade studeerde af bij de bekende architect Rem Koolhaas. Hij was 18 jaar verbonden aan het prestigieuze bureau OMA. Hij werkte aan grote projecten en studies in verschillende landen met gebouwen en stedenbouw.
Met elkaar; gemeente én inwoners maken we Westerkwartier klaar voor morgen.
Dit mini online symposium vond plaats op dinsdag 25 mei 19.30 uur.