Terugblik week van het Dorpshuis 2025 gemeente Westerkwartier

 In de week van 7 tot en met 14 april stonden alle dorpshuizen in de schijnwerpers tijdens de landelijke campagne ‘Week van het Dorpshuis 2025’. Een initiatief van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) die in onze provincie gecoördineerd en uitgevoerd werd door Groninger Dorpen. Echter, aan een week had de gemeente niet genoeg. 

Dwars door de gemeente heen bezocht zij de afgelopen twee weken bijna alle 43 dorpshuizen. En ook de laatsten worden in april bedankt voor de waardevolle bijdrage dat zij leveren aan de leefbaarheid in onze gemeente. Daar waar ieder dorpshuis uniek is hebben ze één ding gemeen; de drijvende kracht van vrijwilligers. Samen geven zij vorm en inhoud aan een dorpshuis, zorgen zij voor verbinding en maken plaats voor ontmoeten, het kloppend hart van een dorp. 

Een feestelijk tintje met een serieuze boodschap 

Landelijk, regionaal en lokaal was er veel aandacht voor de dorpshuizen. Aan de ene kant om te laten zien welke meerwaarde dorpshuizen hebben en wat er zoal te doen is. Aan de andere kant een mooie manier om te horen waar we als gemeente nog kunnen ondersteunen en versterken. Tijdens het drinken van een kop koffie hoorden we hoe het gaat, stonden we stil bij de ontwikkelingen rondom het dorpshuis en spraken we over thema’s als werven vrijwilligers, kwetsbaarheid bestuur, onderhoudsvraagstukken, werven van subsidie en de sociale agenda van Nij Begun. Maar bovenal hebben we het moment gepakt om alle bestuursleden en vrijwilligers te bedanken.   

Richard Lamberst, dorpswethouder: ‘Dorpshuizen zijn de spil van onze samenleving en onmisbaar voor de leefbaarheid van onze dorpen. Ze kunnen echter alleen bestaan dankzij de inzet van vele vrijwilligers die talloze uren steken in hun dorpshuis. Het is belangrijk dat we als gemeente deze vrijwilligers koesteren en onze waardering laten blijken voor hun inzet.   

Niet alleen de dorpswethouders, leefbaarheidsadviseurs en beleidsmedewerkers zijn het gesprek aangegaan. Ook enkele raadsleden hebben vijf van onze dorpshuizen bezocht [De Rotonde Niekerk (Harry Rook), Buurthuiskamer Aduard en MCO Gaveborg Oostwold (Frantina Kiekebeld), Op de Welle De Wilp en CazemierBoerderij Tolbert (Cynthia van Putten). Zij liepen een dagdeel stage, hielpen actief mee tijdens uiteenlopende activiteiten en hadden waardevolle gesprekken. Een ervaring dat inzicht geeft in wat er leeft onder de vrijwilligers en het belangrijke werk dat er in de dorpshuizen gebeurt.  

Jolanda Baudoin, leefbaarheidsadviseur: ‘Mooi om te zien hoe betrokken vrijwilligers samen het dorpshuis sterk maken’.  

Dorpshuizenbeleid ‘Samen bouwen aan leefbare dorpen’ 

Met het dorpshuizenbeleid, inclusief vijf vastgestelde subsidieregelingen, bouwen we samen verder aan leefbare dorpen in onze gemeente. De gemeente draagt hiermee waar wenselijk en mogelijk bij aan het toekomstbestendig maken van dorpshuizen. Dorpshuisbesturen kunnen ook bij de gemeente terecht voor kennis en advies, zowel op het gebied van de exploitatie, onderhoudsvraagstukken, verduurzamingsopgave als toegankelijkheid van het gebouw. Aanvullend kijken we samen naar het versterken en verbreden van activiteiten of functie van het dorpshuis om sociale doelstellingen te realiseren. Dit doen wij niet alleen, maar samen met diverse samenwerkingspartners zoals Sociaal Werk de Schans en Groninger Dorpen.  

 Katja van Ederen, beleidsadviseur dorpshuizenbeleid: ‘Trots, hard werken en het koesteren van vrijwilligers zijn gemeenschappelijke delers die overal terugkomen. Waar een klein dorp groot in kan zijn en een groot dorp in staat is om zich te verenigingen in een dorpshuis. Met hart voor de zaak invulling geven aan een centrale ontmoetingsplek voor iedereen, met soms wel meer dan 100 vrijwilligers. Geen dorpshuis is gelijk, daar waar mogelijk levert de gemeente dan ook maatwerk om ze (financieel) te ondersteunen. Waardevol om daar een bijdrage aan te kunnen leveren’.   

Meer informatie 

Benieuwd naar ons dorpshuizen beleid en de subsidieregelingen?  Kijk op onze webpagina over dorpshuizen. Meer informatie over de Week van het Dorpshuis is te vinden op de website van Groninger Dorpen en het platform Dorpshuizen.nl en de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen.