Solidair en dichtbij: Integrale visie en aanpak armoede
Met deze visienota geven stellen we vast hoe de gemeente Westerkwartier haar verantwoordelijkheid in de opgave van armoede ziet en neemt. We bekijken armoede vanuit een dichtbij en nuchter perspectief en ontwikkelen een ambitieuze aanpak.
Samenvatting
Bestaanszekerheid is een grondrecht waar de gemeente mede zorg voor draagt. Armoede bedreigt de bestaanszekerheid van mensen. Niet alleen omdat armoede betekent dat je niet kunt kopen wat je nodig hebt, maar ook omdat het schade toedoet aan je sociale netwerk en je mentale en fysieke gezondheid. De gemeente ziet het daarom als haar taak om inwoners in armoede te ondersteunen. Deze taak vervult de gemeente niet alleen, maar samen met het Rijk, hulporganisaties, de inwoner en diens sociale netwerk. Deze ondersteuning heeft twee doelen. Ten eerste dat de inwoner zeker is van haar bestaan. Ten tweede dat we inwoners ondersteunen om autonoom in het leven te staan.
Uit onderzoek blijkt dat leven in armoede leidt tot chronische stress. Deze stress verlaagt het doenvermogen. Dat betekent dat iemand die in armoede leeft minder goed in staat is om vooruit te plannen, in actie te komen en om te gaan met tegenslag. Dit maakt het lastig om te doen wat nodig is om hun situatie te verbeteren. Als de gemeente mensen op de verkeerde manier benadert kan dat hun stress versterken en hun vertrouwen in de overheid verminderen. Westerkwartier wil daarom rekening houden met de stress en angst die mensen in armoede ervaren, evenals het verminderde doenvermogen dat daarbij komt kijken. Dit doen we door stress-sensitief te gaan werken.
Er bestaat niet één passende aanpak die voor iedereen werkt. De meeste mensen kunnen we helpen met een goed pakket aan regelingen en hulpvoorzieningen. Maar er zijn altijd mensen waarvoor het systeem simpelweg niet werkt. Voor hen is maatwerk nodig. Westerkwartier wil werken aan een aanpak waarbij we samen met de inwoner kijken wat er nodig is om haar weer in haar kracht te zetten. En vanuit deze behoefte kijken naar de voorzieningen en regelgeving die daarbij aansluiten.
Westerkwartier biedt een breed pakket aan inkomensondersteuning aan inwoners met een laag inkomen. Maar deze worden nog niet door iedereen benut. Voor iemand met een laag inkomen kunnen de inkomensregelingen het verschil maken tussen rondkomen en door het ijs zakken. Daarom willen we de bekendheid van de regelingen vergroten met een voorlichtingscampagne gericht op specifieke groepen waarbij het bereik lager is dan gewenst.
Maatwerk en stress-sensitiviteit staan centraal in onze aanpak van armoede. Daarnaast onderzoeken we mogelijkheden om een stap extra te zetten voor onze inwoners. Mogelijkheden om bijvoorbeeld de armoedeval te verzachten en kinderarmoede terug te dringen. We willen een regisserende rol nemen in het armoedepact en willen een functionaris aanstellen met speciale aandacht voor armoedebestrijding. Ook bouwen we voort op de initiatieven die in de afgelopen jaren genomen zijn, zoals de nieuwe aanpak van schuldhulpverlening.