Leerlingenvervoer

Kan uw kind niet dichtbij huis naar school? U heeft misschien recht op leerlingenvervoer. U ontvangt dan een tegemoetkoming van de gemeente om zelf het vervoer te organiseren (auto, fiets of bus) of uw kind mag gebruik maken van de taxibus. Of u gebruik kunt maken van leerlingenvervoer toetsen wij aan onze Verordening en Beleidsregels leerlingenvervoer. U vraagt het aan met uw DigiD.

Stappenplan Leerlingenvervoer aanvragen

  1. U moet ieder schooljaar opnieuw leerlingenvervoer aanvragen.
  2. Soms zijn er bewijsstukken nodig. Wanneer dit voor de beoordeling nodig is vragen wij deze bij u op. Ook kunnen wij u en uw kind uitnodigen voor een gesprek.
  3. Start de aanvraag met uw DigiD. Als u die nog niet hebt kun u een DigiD aanvragen.
  4. Alles ingevuld? Klik op verzenden.
  5. U krijgt per e-mail een bevestiging van uw aanvraag. Geen e-mail ontvangen? Ook niet in uw spambox? Doe dan de aanvraag opnieuw.
  6. Bij een volledige aanvraag nemen wij binnen acht weken een besluit. 

Toekenning met terugwerkende kracht is niet mogelijk. 

Afstand tot school

Voor leerlingenvervoer moet de school meer dan zes kilometer van huis zijn. Daarbij gaan we uit van de kortste route (fiets en auto) volgens de ANWB-routeplanner. Let op: standaard staat de planner ingesteld op snelste route. Pas het zelf aan naar kortste route.

Wanneer afstand niet meetelt

Kan uw kind door een blijvende beperking niet zelf naar school reizen? Dan kijken we niet naar de afstand van huis tot school. We zullen dan wel bewijsstukken bij u opvragen.

Wat is een vervoersadvies

Soms hebben wij een vervoersadvies nodig voor de beoordeling van uw aanvraag. Een vervoersadvies vraagt u aan bij de school van uw kind.  Deze moet ingevuld en ondertekend worden door bijvoorbeeld een orthopedagoog of gedragswetenschapper. 

Wat is een medische onderbouwing

Soms hebben wij een medische onderbouwing nodig voor de beoordeling van uw aanvraag. Deze vraagt u aan bij de behandelaar van de leerling. Dit mag geen huisarts zijn.

Bewijs van inkomen

Soms vragen wij ook om een bewijs van uw gezinsinkomen. Dit wordt ook wel een IB-60 formulier genoemd. U kunt deze downloaden op uw persoonlijke pagina van de Belastingdienst.  Daarna kun u het uploaden bij de aanvraag leerlingenvervoer. U stuurt het IB-60 formulier van beide ouders/verzorgers mee. 

Hoe werkt taxivervoer?

Bekijk de video met uitleg van de spelregels wanneer je met de taxi naar school reist.

Bekijk de video over de spelregels

Uw situatie verandert

Verhuist u naar een andere gemeente? Gaat uw kind naar een andere school of kan uw kind zelf naar school reizen? Deze veranderingen hebben invloed op ons besluit over het leerlingenvervoer. U geeft veranderingen direct aan ons door. U doet dit met de wijzigingsknop hieronder. Moet u door de wijziging een nieuwe aanvraag doen, dan informeren wij u hierover. Wijzigen uw contactgegevens (telefoonnummer, e-mail)? Geef dit altijd aan ons door, zodat wij u kunnen bereiken. 
 

Wijziging online doorgeven 

Andere regelingen

Heeft uw kind geen recht op leerlingenvervoer en heeft u een laag inkomen? Misschien kunt u gebruik maken van andere vergoedingen voor het reizen naar school.

Financiële hulp van de gemeente

U kunt bij de gemeente terecht voor financiële hulp. De gemeente bekijkt samen met u waar u recht op heeft. Ga daarvoor naar de pagina over inkomensondersteunende maatregelen.

Financiële hulp van de provincie

Heeft u een laag inkomen en kunt u de reiskosten voor de school voor uw kind niet betalen? Dan kan het Studiefonds misschien helpen. Op de website van de Provincie Groningen staan de voorwaarden voor het Studiefonds.

UWV

Kijk op de website van het UWV voor meer informatie

DUO

Kijk op de website van DUO voor meer informatie

Wat kost het?

Alleen ouders van leerlingen op het Basisonderwijs betalen een eigen bijdrage voor het vervoer als het gecorrigeerd verzamelinkomen hoger is dan de gestelde grens. Het gecorrigeerd verzamelinkomen is het totale gezinsinkomen. Dit is het inkomen van beide ouders/verzorgers. Per schooljaar verschillen de bedragen.

Schooljaar 2024-2025

Is het totale gezinsinkomen over het jaar 2022 hoger dan € 29.700,00 per jaar
dan betaalt u een eigen bijdrage van 

Gaat uw kind naar het basisonderwijs en woont u verder dan 20 kilometer van de school? Dan bepalen wij op basis van uw inkomen of u een extra bijdrage moet betalen. De extra bijdrage hangt af van de hoogte van uw inkomen.

Is uw gezinsinkomen lager dan de gestelde grens en wilt u vrijstelling van de eigen bijdrage? Stuur dan de inkomensverklaringen (IB60-formulier) mee van beide ouders/verzorgers bij uw aanvraag. Heeft u nog geen inkomensverklaring? Ga dan naar de website van de Belastingdienst en log daarin op Mijn Belastingdienst. Bij het onderdeel Mijn Gegevens > Inkomensverklaring en geregistreerd inkomen kunt u de inkomensverklaring downloaden. U kunt het formulier ook telefonisch opvragen via telefoonnummer (0800) 0543.

Als uw kind na het begin van het schooljaar instroomt wordt de hoogte van de eigen bijdrage evenredig aangepast. Als de afstand naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school voor basisonderwijs meer dan 20 kilometer bedraagt kan er een draagkrachtafhankelijke bijdrage worden gevraagd. 

Heeft u hulp nodig bij uw aanvraag?

Voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier kunt u terecht bij Sociaal Werk De Schans.
Of bel ons, kijk hieronder bij contact voor de gegevens. Wij helpen u graag.

Contact

Wilt u meer weten of heeft u nog een vraag? Neem dan contact met ons op. Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 11.00 uur via 14 0594. Of stuur een e-mail naar leerlingenvervoer@westerkwartier.nl. We helpen u graag.

Meer informatie

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.