Kickstart Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier wil graag dat kinderen en jongeren in Westerkwartier gelijke kansen krijgen, voor een betere en gezondere toekomst. Daarvoor hebben we het programma Kickstart opgesteld. KICKstart staat voor Kansrijke, Inclusieve, Creatieve en Krachtige start voor alle kinderen in het Westerkwartier. We werken aan gelijke kansen voor een gezonde, kansrijke en inclusieve volgende generatie. Voor de uitvoering van het programma heeft de gemeente een subsidie gekregen van de Provincie Groningen. (Regionaal Arrangement Leefbaarheid)

Hoe werken we aan gelijke kansen?

Dit doen we door in te zetten op:

  • gezonde leefstijl
  • talentontwikkeling
  • sport & bewegen
  • kunst & cultuur en
  • een gezonde leefomgeving.

Samenwerking

We werken binnen Kickstart samen met scholen, maatschappelijke organisaties en verenigingen, Provincie en de 9 andere Groninger gemeenten.

Drie themalijnen

In het programma Kickstart werkt de gemeente Westerkwartier langs 3 themalijnen:

  1. Kickstart in jouw buurt: JOGG-aanpak (0 t/m 23 jaar)
  2. Kickstart op school: Tijd voor Toekomst (4-12 jaar)
  3. Kickstart voor de kleintjes: Kansrijke Start (-9 maanden – 4 jaar)

1. Kickstart in jouw buurt: JOGG-aanpak (0 t/m 23 jaar)

Doel

In deze themalijn is het doel van de gemeente Westerkwartier om de omgeving waarin kinderen en jongeren opgroeien structureel gezonder te maken. De gemeente werkt hier graag samen met een lokaal werknet waarin scholen, verenigingen, dorpsbelangen, sportvoorzieningen actief zijn. We pakken dit gezamenlijk en lokaal aan.

Lokale aanpak

Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. JOGG richt zich op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media. De gemeente heeft hiervoor een JOGG-regisseur in dienst en deze gaat in samenwerking met de buurtsportcoach van de Schans en de leefbaarheidsadviseur van de gemeente aan de slag in de verschillende dorpen/kernen.

Voorbeelden van activiteiten

Te denken valt aan

  • het realiseren van een gezonde (sport)kantine (i.s.m. Team:Fit)
  • beweegparken
  • het realiseren van meer beweegaanbod via het platform sportencultuurwesterkwartier.nl
  • het organiseren van activiteiten samen met het werkveld en de Schans
  • en het beschikbaar stellen van water/fruit tijdens deze activiteiten.

Betrekken van jongeren

Graag hoort de gemeente ook waar jongeren (12-23 jaar) behoefte aan hebben. Hiervoor is de gemeente een samenwerking met SPOT TV aangegaan. Met als doel dat jongeren via een platform kunnen aangeven wat bij hen speelt op thema’s als fysieke en mentale gezondheid.

Meer informatie?

Meer informatie of contact hebben met de JOGG-regisseur van de gemeente? Mail naar jogg@westerkwartier.nl.

2. Kickstart op school: Tijd voor Toekomst (4-12 jaar)

Het doel van Tijd voor Toekomst is om een breder, beter en rijker aanbod aan kinderen te geven (verrijkte schooldag). We doen dit door nauw samen te werken met de basisscholen.

Aanpak

Wij helpen scholen hun aanbod verder te verbreden, te verbeteren en te verrijken. Op het gebied van cultuur, sport, muziek, gezondheid, maar ook op het gebied van regulier onderwijs. Meer lessen, andere lessen, aanvullende programma’s, nieuwe methoden. Hiervoor is structureel geld, menskracht, onderzoek en ervaring beschikbaar.

Momenteel zijn er op diverse plekken in de gemeente basisscholen actief met Tijd voor Toekomst.

Samenwerking

De gemeente Westerkwartier werkt in de themalijn Tijd voor Toekomst samen met:

  • Basisscholen Westerkwartier
  • Diverse aanbieders/gastdocenten (onder meer via Kunstkwartier)
  • Sociaal Werk de Schans
  • Hanzehogeschool
  • Provinciaal Team Tijd voor Toekomst/de andere 9 Groninger gemeenten

Overige informatie

Vanuit Kickstart stemmen we af met andere programma’s zoals: NPO (Nationaal Programma Onderwijs) en de GKA (Gelijk Kansen Alliantie).

Meer informatie

Meer informatie: stuur een mail naar kickstart@westerkwartier.nl.

3. Kickstart voor de kleintjes: Kansrijke Start (-9 maanden – 4 jaar)

Doel

Het doel van Kansrijke Start is om de eerste 1000 dagen van kinderen zo gezond mogelijk te laten verlopen, zodat jonge kinderen zich goed kunnen ontwikkelen.

Aanpak/samenwerking

De lokale coalitie Kansrijke Start Westerkwartier is een samenwerking tussen de gemeente Westerkwartier, professionals uit het medische domein (o.a. verloskundigen, kraamzorg en huisartsen) en professionals uit het sociale domein (o.a. jeugdgezondheidszorg en welzijn). We maken gezamenlijke afspraken over het eerder bereiken en signaleren van kwetsbare ouders, over doorverwijzing en over hoe deze kwetsbare gezinnen eerder ondersteund kunnen worden; voor en/of tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Zorgadvies Groningen ondersteunt de lokale coalitie bij het invlechten van het landelijke en provinciale programma Kansrijke Start in het lokale Kickstart programma.

Ondersteuningsmogelijkheden

De gemeente heeft een aantal mogelijkheden om aanstaande ouders te (laten) ondersteunen, als er sprake is van (tijdelijke) kwetsbaarheid. Denk aan:

  • Stevig Ouderschap
  • Prenataal Huisbezoek
  • Nu Niet Zwanger
  • Inzet Sociaal Werk de Schans

Samen met de partners in de lokale coalitie kijken we of er meer ondersteuningsaanbod nodig is.

Meer informatie

Voor meer informatie: stuur een mail naar kickstart@westerkwartier.nl.