Kamers met Aandacht

Bij stichting Kamers met Aandacht verhuren mensen een kamer in hun huis aan een jongere die nét dat duwtje naar een goede toekomst nodig heeft. Gemeente Westerkwartier is een tweejarige pilot gestart voor het initiatief ‘Kamers met Aandacht’ om de positie van kwetsbare jongeren in de leeftijdscategorie van 18-23 jaar in de gemeente te versterken.

Kamer verhuren?

Iedereen kan een ‘Kamer met Aandacht’ aanbieden en iedere woonruimte kan een ‘Kamer met Aandacht’ worden. Dat kan zowel een kamer in een koopwoning zijn, als een kamer in een huurwoning. Zoals een zolderkamer bij een gezin, een kamer bij een alleenstaande of bij een ouder echtpaar. Hierbij is de voorwaarde dat de kamer minimaal één jaar en maximaal twee jaar aan de jongere wordt verhuurd en dat de huurprijs niet hoger is dan het bedrag dat de landelijke huurcommissie adviseert. 

Heeft u een kamer over die u zou willen verhuren aan een jongere? En vindt u het leuk om ervoor te zorgen dat deze jonge huurder zich thuis voelt? Of ben jij een jongere tussen de 18 en 23 jaar en kom jij uit de jeugdzorg? Wil je graag een kamer huren bij een particulier die jou opneemt in zijn/haar gezin/huishouden? Dan is Kamers met Aandacht iets voor jou! 

Voor meer informatie en aanmelding kunt u bellen naar Kamers met Aandacht via 06 11 13 46 85.

Kamers met Aandacht koppelt zorgvuldig een jongere aan een inwoner

De (jeugd) zorginstantie meld de jongere aan als kamerzoekende bij Kamers met Aandacht. Kamers met Aandacht koppelt kwetsbare jongeren aan inwoners die een kamer over hebben. Voor zowel de verhuurder als voor de jongere geldt dat zij worden begeleid door professionals om ervoor te zorgen dat de jongeren de aandacht en ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Verhuurders bepalen zelf hoeveel ‘aandacht’ zij bieden en op welke manier. 

De jongeren betalen de maandelijkse huur, hebben een dagbesteding en geen problematiek die het dagelijks functioneren in de weg staat. Voor inwoners met een huurwoning via woningcorporatie Wold & Waard is het goed om te weten dat de woningcorporatie positief tegenover het initiatief staat. Huurders die een ruimte beschikbaar willen stellen kunnen het gesprek aangaan met Wold & Waard over de mogelijkheden alvorens ze zich aanmelden bij Kamers met Aandacht.

Aanmelden online informatiebijeenkomst

Elke maand organiseert stichting Kamers met Aandacht een online informatiebijeenkomst van 19.00 uur tot 20.00 uur voor mensen die interesse hebben in het verhuren van een kamer aan een kwetsbare jongere. De eerstvolgende bijeenkomst is op donderdag 6 februari 2025, online van 19.00 tot 20.00 uur. Tijdens de online informatiebijeenkomst krijgt u meer uitleg over:

  • welke jongeren het gaat; 
  • de werkwijze van Kamers met Aandacht;
  • praktische en financiële zaken zoals contracten, toeslagen en regelgeving
  • welke begeleiding de verhuurder en de jongeren krijgen. 

Daarnaast deelt een verhuurder haar persoonlijke ervaringen en is er ruimte voor het stellen van vragen. 

Meld u aan voor een informatiebijeenkomst via het aanmeldformulier. Kijk ook voor data en tijden van de bijeenkomsten op de website.

Meer weten?

Wilt u graag een jongere helpen, maar vind u het ook spannend wie je dan in huis haalt? Of twijfelt u of de verhuur wel kan met het oog op alle regeltjes? Kamers met Aandacht helpt u graag bij de overweging en voorbereiding. 

Kijk voor informatie en aanmelding op de website van kamersmetaandacht of neem contact op via 06 111 346 85. U kunt ook mailen naar info@kamersmetaandacht.nl

Wist u dat?

  • Er Kamers met Aandacht gerealiseerd worden bij gezinnen of alleenstaanden, maar ook in studentenhuizen, tuinhuizen, gastenverblijven of woongroepen.
  • Veel woningcorporaties samenwerken met Kamers met Aandacht. Dus ook als u zelf een woning huurt, kunt u toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat u uw huurtoeslag kwijt raakt.
  • Op de website van de overheid meer informatie staat over de regels rondom hospitaverhuur.
  • De slaapkamer niet groot hoeft te zijn, zolang de jongere gemiddeld 12 m2 aan woonruimte heeft.
  • Een eigen badkamer of keukentje niet noodzakelijk is. Mocht dit wel wenselijk zijn, dan heeft Kamers met Aandacht goed contact met fondsen die een kleine verbouwing mogelijk financieel kunnen ondersteunen.
  • Kamers met Aandacht 24/7 bereikbaar is voor verhuurders. U staat er dus nooit alleen voor!