Informatie over (grond)wateroverlast en aanleg drainage

De belangrijkste oorzaak van wateroverlast in de gemeente Westerkwartier is een combinatie van de hoeveelheid regen die hier valt, een slecht doorlatende kleibodem en een slecht werkende of zelfs niet aanwezige drainage. Drainage is de ondergrondse afvoer van grondwater via drainbuizen.

(Grond)wateroverlast in kruipruimte en tuin

Water loopt naar het laagste punt in de omgeving. Vaak is dit de kruipruimte. Het is daarom erg belangrijk dat (grond)water afgevoerd kan worden voordat het bij u in de kruipruimte komt. Maar ook in de tuin kan een hoge grondwaterstand voor problemen zorgen. Planten en bomen groeien niet goed meer bij een hoge grondwaterstand. Zowel voor tegengaan van water in de kruipruimte als voorkomen van een hoge grondwaterstand in de tuin is goed werkende drainage belangrijk.
 

Wat kunt u doen?

U bent zelf verantwoordelijk voor de grondwaterstand op uw eigen terrein

U als inwoner van de gemeente Westerkwartier bent verantwoordelijk voor de grondwaterstand op uw eigen terrein. Woont u in een huurwoning? Dan kunt u bij uw verhuurder terecht voor een oplossing. Ligt het probleem aantoonbaar niet op uw eigen terrein, neem dan contact op met de gemeente.
 

Wat kan ik zelf doen?

Om wateroverlast in uw tuin of in uw kruipruimte te voorkomen en te verhelpen, kunt u zelf een aantal dingen doen:

  • Onderhouden van bestaande drainages
    Ga in uw eigen administratie na of er bij u een drainagesysteem aanwezig is. Zo ja, controleer dan of uw systeem goed onderhouden is. De drainage moet minimaal een keer per twee jaar worden schoongemaakt.
  • Drainage aanleggen
    Is er geen drainage op uw terrein aanwezig? Dan kunt u een drainagesysteem (laten) aanleggen.

Uw drainage aansluiten op openbaar stelsel

Uw drainagesysteem moet op het openbare afvoerstelsel worden aangesloten, of uitmonden in een sloot of watergang. Op openbaar terrein mag alleen de gemeente Westerkwartier een aansluiting aanleggen. In de meeste gevallen kan uw drainagesysteem op uw huisaansluiting op het regenwaterriool worden aangesloten. Deze aansluiting ligt op de plek waar uw tuin overgaat naar het openbare terrein. Is het niet mogelijk om hierop aan te sluiten, of heeft u geen aansluitpunt voor een regenwaterriool? Neem dan contact op met de gemeente Westerkwartier en bel 14 0594. 
 

Tips voor het aanleggen van een drainagesysteem

  • Wij adviseren u om ringdrainage toe te passen. Dat betekent dat de drainage rondom gebouwen of huizen wordt aangelegd op niet te grote afstand van de gevel (0,50 meter). Is ringdrainage niet mogelijk? Dan raden wij aan om voor en achter een drainage aan te leggen. Zo wordt de grondwaterstand bij de gevel en in de kruipruimte verlaagd.
  • Leg drainage aan op een diepte die ongeveer tien centimeter lager is dan de fundering of de onderkant van de kruipruimte.
  • Drainage moet op een sloot lozen of op een aansluitpunt van het gemeentelijk (regenwater)riool. Ook kunt u, als de diepteligging van de regenpijp dat toelaat, de drainage laten afvoeren via de regenpijp. Pas op dat u bij de graafwerkzaamheden geen kabels en leidingen raakt!
  • Vul de sleuf aan met goed doorlatend, grof zand. Hierdoor kan grondwater de drain beter bereiken. De sleuf met dit doorlatend zand moet ongeveer 30 tot 35 centimeter breed zijn.
  • Leg een doorspuitvoorziening aan. In de toekomst kunt u uw drainage eenvoudig doorspuiten. Een doorspuitpunt legt u aan door aan het eind van de drainage een stuk drain naar boven te leggen, tot net onder het maaiveld. Sluit de doorspuitvoorziening vervolgens af met een eindkap. Zo voorkomt u vuil in de leiding. Markeer de locatie van de eindkap.
  • Leg uw drainage vast voor toekomstig onderhoud. Maak een goede tekening met daarop de maatvoering waar de drainagebuizen liggen. Maak foto’s van het drainagesysteem.

Hoe onderhoud ik mijn nieuwe drainage?

Wilt u een goed functionerend drainagesysteem? Spuit uw drainage dan minimaal eens per vijf jaar schoon. Dit kunt u zelf doen met een tuinslang. U kunt ook een onderhoudscontract afsluiten met een bedrijf. Zo voorkomt u dat uw drainagebuis dichtslibt met gronddeeltjes, en na verloop van tijd zijn water afvoerende functie verliest.

Meer informatie en contact

Kijk voor meer informatie over water(beheer) en riolering op www.riool.info (externe link). Neem voor vragen contact op met team Water van de gemeente Westerkwartier. Via telefoonnummer 14 0594.
 

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.