Gemeente zoekt samenwerking in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit

'Samen sterk voor een veilig buitengebied'. Zo heet de bijeenkomst die gemeente Westerkwartier samen met haar partners op 12 november organiseert voor inwoners van haar buitengebied en mensen met een agrarisch raakvlak. De bijeenkomst vindt plaats in dorpshuis ’t Kompas in Lutjegast. Tijdens de bijeenkomst zijn er informatiesessies over het herkennen van een drugslab, cyberveiligheid en over het voorkomen van diefstal van GPS-apparatuur. Ook krijgen aanwezigen te horen hoe je veilig een schuur of loods kunt verhuren.

In samenwerking met politie, LTO Noord, PVO Noord-Nederland en RIEC Noord-Nederland organiseert de gemeente Westerkwartier deze bijeenkomst. Burgemeester Van der Tuuk: “We beschikken over een prachtig en divers landelijk gebied. De keerzijde hiervan is dat criminelen hier mogelijk kansen zien om criminele activiteiten te ontplooien, zoals drugscriminaliteit en de diefstal van GPS-apparatuur. Dit  veroorzaakt een onveilige leefomgeving. De veiligheid in onze gemeenten willen wij samen met onze partners en agrariërs waarborgen. Wij kunnen dit als gemeente niet alleen, daarom gaan we graag met onze inwoners in gesprek.”

Weerbaarheid en alertheid vergroten

De gemeente Westerkwartier wil met de bijeenkomst de weerbaarheid en alertheid van inwoners vergroten. “Wij hebben voortdurend aandacht voor het tegengaan van criminaliteit. Criminelen lijken in een gebied met uitgestrekte landerijen minder zichtbaar. Tijdens de workshops krijgen bezoekers handvatten waar zij alert op moeten zijn. Ik wil onze agrariërs en ook andere inwoners oproepen om niet te aarzelen bij verdachte signalen en deze te melden bij de gemeente, de politie of via Meld Misdaad Anoniem (0800–7000 of meldmisdaadanoniem.nl).”, aldus de burgemeester. 

Aandacht voor ondermijnende criminaliteit

De gemeente, politie en andere veiligheidspartners hebben voortdurend aandacht voor ondermijnende criminaliteit. De komende maanden vinden verschillende bewustwordingscampagnes plaats. Naast de bijeenkomst ‘Samen sterk voor een veilig buitengebied’ voor mensen buiten de dorpskernen, start binnenkort de campagne ‘Niet onder mijn neus’. Daarin worden inwoners bewust gemaakt van onder andere de gevaren van drugscriminaliteit. In samenwerking met Meld Misdaad Anoniem is er ook aandacht voor criminele activiteiten op bedrijvenlocaties. Alles met het doel om criminelen geen ruimte te geven. 

Inwoners en organisaties met een agrarisch raakvlak hebben recent een uitnodiging gehad voor de informatieavond op 12 november. Zij kunnen zich aanmelden via de website van het RIEC Noord-Nederland.