Gemeente Westerkwartier op stoom met woonplannen per dorp

In 2022 is de gemeente samen met KAW Architecten gestart met het maken van woonplannen per dorp. Voor 21 van de 41 dorpen is op dit moment een woonplan klaar of in procedure. Een aantal dorpen is zelf met een woonplan aan de slag gegaan aan de hand van een handleiding. Na de zomer begint de gemeente met de laatste ronde woonplannen. Deze woonplannen geven de gemeente goed inzicht in wat de woonbehoeften en mogelijke locaties voor woningbouw per dorp zijn. Hiermee kan de gemeente gericht(er) woningbouw ontwikkelen voor de komende jaren. In 2025 hebben alle dorpen in de gemeente een woonplan.

Proces aangepast

Na de ervaringen met het maken van de eerste woonplannen heeft de gemeente het proces aangepast. Door bewoners van het betreffende dorp eerder te betrekken bij het proces. Daarnaast maakt de gemeente ook meer gebruik van deskundige partijen. Zo kijkt de gemeente meer naar de gesteldheid van water en bodem bij een nieuwe woonlocatie. Daarom zit nu ook standaard het waterschap aan tafel. Om samen met de gemeente te kijken hoe de plannen (kunnen) aansluiten bij de natuurlijke kenmerken van het bestaande water- en bodemsysteem. Waterschap Noorderzijlvest is enthousiast over deze aanpak: “We zijn blij met de manier waarop de gemeente Westerkwartier ons heeft betrokken bij de woonplannen in de afgelopen periode. We zien dit als hét voorbeeld van hoe je samen invulling geeft aan water- en bodem sturende plannen. In onze landelijke overleggen brengen we deze aanpak dan ook onder de aandacht.”
Ook heeft de gemeente adviesbureau BügelHajema gevraagd ruimtelijk onderzoek te doen voor de woonplannen. Om zo mogelijke knelpunten op tijd in beeld te krijgen.
De verenigingen voor dorpsbelangen, de woningbouwcorporatie en de huurdersvereniging praten en denken ook mee over de woonplannen.
 

Belangstelling en inbreng bewoners

De gemeente organiseert per woonplan bijeenkomsten voor de bewoners van het betreffende dorp. De belangstelling hiervoor is groot en de inbreng is waardevol. De bewoners praten en denken mee over wat de beste plekken zijn voor nieuwe woningen. Hierdoor zijn nieuwe locaties toegevoegd en zijn andere locaties afgevallen. Bewoners kunnen het proces van het woonplan van hun dorp op onze website volgen. Hier staan de presentaties en verslagen van de bijeenkomsten en (concept)woonplannen per dorp.
 

Eerste stap voor woningbouw

De woonplannen vormen voor de gemeente de eerste stap voor woningbouw. De uitvoering komt later. Het woonplan geeft aan welke plekken mogelijk geschikt zijn voor woningbouw. Na het maken van een woonplan is de volgende stap voor de gemeente, ontwikkelaars of particulieren. Zij kunnen een plan maken voor alle in kaart gebrachte nieuwe locaties.

Wethouder Woningbouw Hans Haze over de plannen: “Het college vindt het bouwen van voldoende sociale huurwoningen voor alle doelgroepen en betaalbare woningen belangrijk. Om deze taak uit kunnen te voeren, stellen we woonplannen per dorp op. Daarbij maken we graag gebruik van de kennis en ervaring van de bewoners. Zij kennen hun dorp en hun inbreng is van belang. Het is in deze tijd moeilijk een plan voor woningbouw financieel rond te krijgen. We staan klaar de plannen te ontwikkelen. Alleen is het dan wel nodig dat het kabinet in actie komt om de ontwikkelingen financieel te steunen. De verwachtingen zijn hoog, het wachten is op het regeerakkoord”. 

Woonplan per dorp

In een woonplan staat onder meer aan welke woningen behoefte is in een dorp. Ook staat erin waar vernieuwing nodig is of waar gebouwen mogelijk tot woningen om te vormen zijn. Daarnaast is er aandacht voor de leefbaarheid van de woonomgeving. Het woonplan maakt duidelijk wat er zou moeten gebeuren in een dorp en waar dit zou kunnen. Het maken van woonplannen vloeit voort uit de Woonvisie 2020-2025 en het Woningmarktonderzoek 2020 tot en met 2029.