Energiek Westerkwartier

Op donderdag 11 mei vond de vooruitkijkspiegel 'Energiek Westerkwartier' plaats.

Bouwe de Boer

De eerste spreker tijdens deze themabijeenkomst was Bouwe de Boer. Hij is zo’n dertig jaar energiecoördinator bij de gemeente Leeuwarden en daarnaast projectleider bij Freonen fan Fossylfrij Fryslân (vrienden van fossielvrij Friesland). Hoewel opgeleid als scheikundige, is de Fries inmiddels een expert op het gebied van energiebewustzijn. Hij is vanuit zijn werkzaamheden in Friesland betrokken bij diverse projecten om meer bewust te zijn duurzaamheid en met name de sociale aspecten die daarbij komen kijken. 

Marten van der Laan

De tweede spreker tijdens de bijeenkomst was lector Marten van de Laan. Van de Laan is lector systeemintegratie in de energietransitie aan de Hanzehogeschool. Hij denkt vanuit zijn vakgebied aan de technische ontwikkelingen en systemen die samenhangen met de energietransitie.

Samenvatting van de avond

Dat we ons bewust moeten zijn van duurzaamheid en verandering in energiegebruik mag inmiddels geen verrassing zijn. Maar hoe we die veranderingen aan moeten gaan en moeten realiseren zijn interessante en vooral uitdagende vraagstukken. Volgens Bouwe de Boer moeten we er alles aan doen om iedere verhoging van de temperatuur op aarde te voorkomen. Hoe dat te doen zijn grote vraagstukken. Het is niet alleen nodig om aandacht te hebben voor de technische mogelijkheden om de energietransitie vorm te geven, maar vooral oog te hebben voor het menselijke aspect. Daarbij is op lokaal en regionaal niveau bewustzijn en inzet nodig.

Het is van belang om te luisteren naar de omgeving. Om mensen bewust te maken, maar ook samen te kijken naar mogelijkheden. Het moeten veranderen kan ervoor zorgen dat mensen zich gaan afzetten tegen de energieuitdaging die er is. Door mensen met elkaar te verbinden en samen te werken aan verbetering kan enthousiasme ontstaan om echt verandering te brengen. Om dat te kunnen doen moet écht geluisterd worden. Op plekken waar mensen samenkomen, zoals in een kantine, bij de kapper, in de kerk en in de kroeg. Alleen daar hoor je de verhalen hoe mensen écht tegen dingen aankijken.  
Marten van der Laan beaamt het verhaal van De Boer dat er veel technische mogelijkheden zijn om aan de slag te gaan met de energietransitie. Om fossiel vrij te worden. Maar hij schetst ook een beeld dat er veel nodig is om aan de jaarlijkse energievraag in Nederland te kunnen voldoen. Hij noemt het de puzzel van de systeemintegratie, ofwel de uitdaging en balans in de energietransitie. Waarbij we enerzijds te maken hebben met de bronnen waarmee we energie moeten opwekken. En anderzijds met de gebruikssegmenten waar we mee te maken hebben. Denk bij gebruikssegmenten aan stroom en warmt voor onze huizen, onze industrie, maar ook de landbouwsector.

Van der laan stelt dat er drie belangrijke onderwerpen zijn waar we bewust van moeten zijn. Denk aan het transport van energie; waar wordt het opgewekt en waar moet het heen (1). Denk ook aan de balans tussen energieopwekkers en de effectiviteit ervan (2). En als laatste moet je denken aan de behoefte; wat heb je nodig en waar is dat nodig.

Op het gebied van de energietransitie is het belangrijk om aan de slag te gaan. Maar is het ook waardevol om uit de waan van de dag te stappen. Daarvoor dient de Vooruitkijkspiegel. Beide experts boden de aanwezigen interessante inzichten. Spiegels die voorgehouden werden en die zeker bijdragen aan het vervolg op de energietransitie in het Westerkwartier.
Deze themabijeenkomst kan in zijn geheel bekeken worden via de opgenomen livestream.  

Aanvulling op de bijeenkomst Energiek Westerkwartier in het kader van de vooruitkijkspiegel van de gemeente Westerkwartier. Bekijk de interviews met de sprekers en met energiecoöperaties.