Carbidschieten

Wilt u carbidschieten in de gemeente Westerkwartier? Vraag dan een ontheffing aan.

Wanneer heeft u een ontheffing nodig?

Als u wilt carbidschieten heeft u altijd een ontheffing nodig.

Waarom heeft u een ontheffing nodig?

Carbidschieten is een traditie die hoort bij de viering van de jaarwisseling. Het is echter niet zonder risico’s en de zware knallen kunnen overlast geven voor mensen en dieren. Om te zorgen dat de risico’s en de overlast beperkt blijven, moet u een ontheffing aanvragen. Dit staat in de Algemene plaatselijke verordening (APV) van de gemeente Westerkwartier.

Is het een bestaande of een nieuwe situatie?

In de gemeente Westerkwartier maken we onderscheid tussen ‘bestaande situaties’ en ‘nieuwe situaties’.

Wat is een bestaande situatie?

Heeft u de afgelopen 3 jaar tijdens meerdere jaarwisselingen op een legale manier carbid geschoten?

Op een legale manier betekent dat je in het bezit was van een ontheffing, als dat destijds moest, en als u voldeed aan de algemene regels. Bovendien mag u niet meer carbidbussen gaan gebruiken dan in voorgaande jaren.

Wat is een nieuwe situatie?

  • U wilt carbidschieten op een locatie waar dat nog niet eerder plaatsvond tijdens de afgelopen drie jaarwisselingen.
  • U gaat schieten met meer carbidbussen op een locatie die u tijdens één of meer van de afgelopen drie jaarwisselingen gebruikte.
  • U maakt gebruik van een locatie waar carbidschieten plaatsvond tijdens één of meer jaarwisselingen in de afgelopen drie jaar, waar carbidschieten niet was toegestaan op grond van de oude regels, bijvoorbeeld omdat geen ontheffing was aangevraagd of omdat niet werd voldaan aan regels voor carbidschieten zonder ontheffing.
Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Voorwaarden voor een ontheffing voor carbidschieten in een bestaande situatie

Als het carbidschieten in de afgelopen drie jaren met ontheffing plaats heeft gevonden, moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • In de afgelopen drie jaren heeft u een ontheffing gekregen voor carbidschieten op een bepaalde locatie in de gemeente Westerkwartier.
  • U hebt schriftelijke toestemming van de grondeigenaar.
  • U hebt schriftelijke toestemming van de bewoners of gebruikers van gebouwen in de omgeving. (U hoeft niet te voldoen aan deze voorwaarde als de locatie voldoet aan de voorwaarden voor nieuwe locaties).

Als in de afgelopen jaren zonder ontheffing het carbidschieten plaatsvond, moet u onderzoeken of de locatie voldeed aan de algemene voorschriften die van toepassing waren op carbidschieten zonder ontheffing. Is dat het geval, dan kan de gemeente nu een ontheffing verlenen. Is dat niet het geval? Dan moet u een locatie zoeken die voldoet aan de voorwaarden voor nieuwe situaties.

Voorwaarden voor een ontheffing voor carbidschieten in een nieuwe situatie

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing voor carbidschieten in nieuwe situaties, moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • De locatie ligt buiten de bebouwde kom.
  • De opstelplaats van de carbidbussen ligt op minimaal 150 meter van gebouwen van derden. Voor de gebouwen van de eigenaar van het perceel waar carbidschieten plaatsvindt geldt geen afstandseis. U dient wel toestemming te hebben van de eigenaar van het perceel waar het carbidschieten plaatsvindt.
  • Vanaf de opstelplaats van carbidbussen moet het vrije schootsveld ten minste 75 meter zijn. Daar mogen geen openbare wegen of paden liggen.
  • U mag maximaal 40 carbidbussen opstellen.
Wat is de behandeltermijn voor een ontheffing?

De behandeltermijn voor een ontheffing carbidschieten is 9 weken. U dient voor 29 oktober 2024 een ontheffing aan te vragen.

Let op: als het carbidschieten openbaar toegankelijk is, moet u ook een evenementenvergunning aanvragen. De behandeltermijn voor een evenementenvergunning bedraagt 14 weken. U dient voor 23 september 2024 een evenementenvergunning aan te vragen.

Welke documenten moet ik aanleveren bij een aanvraag ontheffing carbidschieten?

Bij de digitale aanvraag moet u de volgende documenten aanleveren:

  1. Een situatietekening
  2. Een lijst met deelnemers
  3. Een schriftelijke toestemming van de grondeigenaar

Situatietekening

Op de situatietekening staat de schietrichting, de blusmiddelen, de EHBO-materialen, de aanrijroute voor hulpdiensten en de afstand tot de dichtstbijzijnde woning, veehouderij, zorginstelling of andere bebouwing ingetekend.

Deelnemerslijst

Op deze lijst moeten de voor- en achternaam, geboortedatum en contactgegevens staan van de deelnemers van het carbidschieten.

Schriftelijke toestemming

Als het carbidschieten niet op eigen grond plaatsvindt, levert u ook een schriftelijke toestemming van de grondeigenaar in.

Heeft u ook een evenementenvergunning nodig?

Voor het carbidschieten heeft u altijd een ontheffing nodig.

Is het carbidschieten openbaar toegankelijk? Dan heeft u naast de ontheffing ook een evenementenvergunning nodig. Let op: de behandeltermijn voor een evenementenvergunning bedraagt 14 weken.

Indien u alcoholhoudende dranken gaat verkopen of schenken, moet u een ontheffing van de Alcoholwet aanvragen.

Wie is de Bock?

Zorg altijd voor een BOCK bij het carbidschieten. Bock staat voor “Bewust Oplettende Carbid Knaller” (BOCK). De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten.

De tips

  1. Bereid je goed voor
  2. Bescherm jezelf
  3. Gebruik goed materiaal
  4. Ontsteek het carbid veilig
  5. Zorg voor EHBO

Wees je, als carbidknaller, bewust van de gevaren. Zo kan carbidschieten op een veilige manier plaatsvinden.

Heeft u gevonden wat u zocht?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:

Anne KCC

Onze medewerkers helpen u graag.