Rioolverstopping
De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van het riool tot aan de grens van uw perceel. De perceeleigenaar is verantwoordelijk voor het onderhoud van het riool op zijn eigen terrein inclusief het op de erfgrens gelegen ontstoppingsstuk of ontstoppingsputje (ontstoppingspunt).
Wat moet ik doen?
Wat moet ik doen?
Stap 1
Onderzoek locatie verstopping:
Wanneer uw riool niet meer afvoert dient u eerst te onderzoeken of de verstopping zich in uw eigen riool bevindt of in het gedeelte waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Hiervoor dient u het ontstoppingspunt open te maken. Er vindt in principe geen vergoeding plaats van de graafkosten.
Locatie ontstoppingspunt:
Normaal gesproken staan op de (bouw)tekening van de woning maten vermeld waarmee de locatie van het ontstoppingspunt te vinden is. Deze ligt gemiddeld ca. 80 cm. onder het maaiveld. Er wordt vanuit gegaan dat de perceeleigenaar over deze tekening beschikt. Mocht de perceeleigenaar onverhoopt niet over deze tekening beschikken dan bestaat er een kans dat er informatie aanwezig is bij de gemeente. U kunt daar naar informeren.
Stap 2
Staat er ter hoogte van het ontstoppingspunt geen of weinig water in de rioolbuis dan zit de verstopping in het gedeelte op uw eigen perceel. U kunt dan zelf de verstopping (laten) verhelpen. Deze kosten zijn geheel voor uw rekening.
Stap 3
Indien het ontstoppingspunt vol water staat dan dient u de gemeente te bellen telefoonnummer 14 0594. Buiten werktijd wordt u doorverbonden met de dienstdoende calamiteitencoördinator van de gemeente.
Stap 4
Verstoppingen in het gemeenteriool die zonder overleg met de gemeente door derden (in opdracht van u) worden opgelost worden niet vergoed. Mocht blijken dat de oorzaak van de verstopping te wijten is aan onzorgvuldig handelen van de veroorzaker dan worden de kosten van de ontstopping op de perceeleigenaar verhaald.
Woont u in het buitengebied
Woont u in het buitengebied?
Drukriolering
Woont u in het buitengebied en u loost uw afvalwater via een (huis)rioolgemaaltje en heeft u een probleem met de afvoer dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0594. Voor het overige kunt u het stappenplan op de vorige pagina gebruiken.
Individuele behandeling Afvalwater(installatie) IBA
Woont u in het buitengebied en bent u aangesloten op een IBA en heeft u een probleem met de afvoer dan moet u contact opnemen met het desbetreffende waterschap. Mocht blijken dat het probleem is ontstaan door een defect aan de IBA dan lost het waterschap dit op. Voor het overige geldt hetzelfde als bovenstaand rondom rioolverstoppingen zoals benoemd onder de stappen 1 t/m 4. Uitzondering hierop is de situatie waarbij u zelf eigenaar bent van de IBA en/of septictank; dan dient u het probleem zelf op te lossen.
Bij storingen aan de IBA:
- Woont u binnen het beheergebied van het Waterschap Noorderzijlvest bel De Kroon Rioleringen: 0800 0200 402
- Woont u binnen het beheergebied van het Wetterskip Fryslân bel AkaNova: 085 04 710 30
Vragen? Wij helpen u graag!
Heeft u een vraag, opmerking of suggestie? Wij zijn via de volgende kanalen te bereiken:
Onze medewerkers helpen u graag.
Rioolschade voorkomen
Het mee spoelen van textiel of andere vaste bestanddelen veroorzaakt steeds meer storingen in de riolering. Met name maandverband, tampons, dweilen, slipjes, textiele toiletdoekjes en vetten geven problemen. Voor u is het misschien opgeruimd staat netjes' maar voor ons niet. Het textiele afval klontert samen en vormt proppen. De rioolpompen van de gemeente kunnen dit afval niet verwerken en slaan vast. Dit betekent eerder kans op verstopping van de riolering. Textielafval blijft gemakkelijk achter een oneffenheid in een rioleringsbuis hangen en veroorzaakt rioolverstopping.
Wij vragen iedereen om textiele doekjes, maandverbanden, tampons, en andere vaste afvalstoffen in de afvalemmer óf in de grijze afvalcontainer te gooien en niet in de riolering. Nu zijn de kosten in veel gevallen nog voor de gemeente (en indirect via de belastingen ook voor u als inwoner). Waar mogelijk zullen we de daders zoveel mogelijk aanspreken/aanschrijven.
Trottoirkolk is geen vuilnisvat
Metselwerkresten, specie, bladeren en straatvuil belanden via de trottoirkolken in het riool. Trottoirkolken, die bedoeld zijn voor afvoer van hemelwater, raken hierdoor verstopt, met grote plassen op de openbare weg als gevolg. Bovendien maakt de gemeente extra kosten voor het verhelpen van deze storingen die in principe niet nodig zijn. Hierbij maken wij u graag attent op het feit dat er in toenemende mate gescheiden rioleringen zijn aangelegd waarbij het straatwater als schoon water op het oppervlakte water wordt geloosd. In dergelijke gevallen is het niet wenselijk dat auto’s ed. op straat gewassen worden. Mocht u informatie willen hebben of dit ook bij u in de straat het geval is kunt u daarvoor de gemeente vragen.
Wat mag wel en wat mag niet
Eigenlijk is het heel simpel: alles wat in de keuken door het zeefje in de spoelbak kan, mag in het riool, zolang het maar geen schadelijke stoffen zijn. Dus geen vetten, hieronder vallen ook ´vloeibare´ frituurvetten en oliën, afval: bijvoorbeeld maandverband, babydoekjes, kattenbakkorrels, cement en klein chemisch afval (KCA) als verf, medicijnen en chemicaliën.
Kortom voor een goed functionerend riool en een schoon milieu hebben wij uw medewerking nodig.